ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Kad poslije poroda mogu klanjati i imati odnos sa muzem

Ocijeni
(1 Glasaj)

Pitanje: Esselamu alejkum,

Imam pitanje kada se inšaAllah porodim, tada žena krvari oko 40 dana i da li mogu tada da klanjam?

I posle koliko muž sme da mi priđe?

Koliko treba da prođe da mogu da klanjam? Da li je to isti slučaj kao sa hajzom?


Odgovor: Alejkumusselam,

Krv koja ističe nakon poroda se zove nifas i ima isti status i pravila kao i hajz.

Nifas traje dokle god krv izlazi, u nifasu nije dozvoljeno imati intimni odnos niti klanjati i postiti, a post se napasta a namazi ne.

Po većini učenjaka ako nifas bude duži od 40 dana onda nakon 40 dana to nije više nifas neko krv nekog poremećaja. Te po njima nakon tih 40 dana ako i dalje ima nifas dužna je da klanja tako što će se za svaki namaz oprati i uzeti abdest, i dozvoljeno joj je da ima odnos sa mužem. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić

Rođen u Majdanu kod Zavidovića 08.05.1971.god. od oca Sefira i majke Šahe gdje je odrastao. U istom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 1990. Nakon završetka srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka u Divulje kod Trogira (Hrvatska) gdje ga zatiče rat u Hrvatskoj 1991. u kojem i učestvuje. Nakon odsluženja vojnog roka studira...geodetski fakultet u Sarajevu sve dok ga prisilno ne napušta u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Od 1992. do kraja 1995. aktivnu učestvuje u odbrani BiH u postrojbama Armije BiH.

Rat završava sa oficirskim činom poručnika, tj. kao komandir komandnog voda pri Artiljeriji 318. brdske brigade. Nakon rata studira i završava Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, radi kao vjeroučitelj, a zatim nastavlja studij u Saudijskoj Arabiji gdje je trenutno na postdiplomskom. Oženjen je i ima petero djece.

Davetskim radom se bavi od 1997.god. pa sve do dana danas shodno okolnostima i mogućnostima. Od njegovih autorskih djela je knjiga koja je objavljena pod naslovom "U islamu je odgovor na sva pitanja i sve probleme" a koja uglavnom tretira savremena šerijatska pitanja iz oblasti ekonomije, medicine i raznih drugih oblasti. Redovno održava ljetne šerijatske kurseve i raznorazna predavanja uz istovremeno objavljivanje tekstova na više web stranica koji liječe različita pitanja života muslimana.

E-pošta Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version