ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Propisi oko novorodjenceta i akike

Ocijeni
(0 glasova)

Pitanje: Selam alejkum!

Postavio bih pitanje vezano za akiku i o propisima klanja kurbana u slučaju da nije na vrijeme već nakon više godina, a želja mi je da i ovaj dug oduzim.


Odgovor: Alejkumusselam!

Akika (tj. klanje kurbana povodom dobijanja novorođenčeta) je sunnet jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zaklao akiku za Hasan i Husejna.

Sunnet je da se akika kolje sedmi dan po rođenju shodno hadisu: ''Svako dijete vezano je za svoju akiku, koja se kolje sedmi dan po njegovu rođenju, a isti dan mu se brije kosa i nadijeva ime.'' (Ahmed (19579), Ebu Davud (2838), Tirmizi (1522), Nesai (4220), hadis je vjerodostojan)

Akika se kolje za muško i za žensko dijete kao što je došlo u hadisu: ''Za muško dijete se kolju dvije jednake ovce, a za žensko dijete jedna ovca.'' (Ebu Davud (2834), Nesai (4215-4218), Ibn Madže (3162))

Dozvoljeno je za muško dijete zaklati jednu akiku jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tako učinio sa Hasanom i Husejnom.

Akika se kolje sedmi dan, četrnaesti ili dvadeset i prvi kako je došlo u sunnetu. A poslije toga bilo koji dan sve dok dijete ne postane punoljetno.

Nakon punoljetnosti akiku nije propisano klati po ispravnom mišljenju učenjaka.

Djetetu se glava brije sedmi dan po rođenju shodno hadisu: ''A kosa mu se brije i ime mu se nadijeva sedmi dan po rođenju.'' (Ahmed (19626, 27709), Ebu Davud (2838), Tirmizi (1522), Nesai (4220)

Kolika bude težina obrijane kose toliko će se u srebru dati sadake siromasima: ''O Fatima, obrij mu glavu i daj u sadaku srebra siromasima kolika je težina obrijane kose.'' (Ahmed (26642, 26655), Tirmizi (1519), s tim da ovaj hadis ima slabosti).

Proučit će se ezan na djetetovo uho kao što je učinio Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada se rodio Hasan, s tim da taj hadis ima slabosti. Ve billahi tevfik.

Meso zaklane akike se može podijeliti kao što se dijeli kurbansko meso povodom Kurban bajrama. Takođe, ispravno je da se zaklana akika ispeče na ražnju pozovu prijetelji, komšije i rođaci i pojede. Ve billahi tevfik.

mr. Zijad Ljakić

Rođen u Majdanu kod Zavidovića 08.05.1971.god. od oca Sefira i majke Šahe gdje je odrastao. U istom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 1990. Nakon završetka srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka u Divulje kod Trogira (Hrvatska) gdje ga zatiče rat u Hrvatskoj 1991. u kojem i učestvuje. Nakon odsluženja vojnog roka studira...geodetski fakultet u Sarajevu sve dok ga prisilno ne napušta u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Od 1992. do kraja 1995. aktivnu učestvuje u odbrani BiH u postrojbama Armije BiH.

Rat završava sa oficirskim činom poručnika, tj. kao komandir komandnog voda pri Artiljeriji 318. brdske brigade. Nakon rata studira i završava Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, radi kao vjeroučitelj, a zatim nastavlja studij u Saudijskoj Arabiji gdje je trenutno na postdiplomskom. Oženjen je i ima petero djece.

Davetskim radom se bavi od 1997.god. pa sve do dana danas shodno okolnostima i mogućnostima. Od njegovih autorskih djela je knjiga koja je objavljena pod naslovom "U islamu je odgovor na sva pitanja i sve probleme" a koja uglavnom tretira savremena šerijatska pitanja iz oblasti ekonomije, medicine i raznih drugih oblasti. Redovno održava ljetne šerijatske kurseve i raznorazna predavanja uz istovremeno objavljivanje tekstova na više web stranica koji liječe različita pitanja života muslimana.

E-pošta Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version