ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Procitala sam da dova mijenja sudbinu

Ocijeni
(0 glasova)

Pitanje: Esselamu alejkum,

Zanima me da li dova može izmeniti sudbinu ? Pročitala sam na više mesta da tako piše.


Odgovor: Alejkumusselam,

Bilježe Tirmizi i Hakim u hadisu kojeg prenosi Selman, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Ne odbija kader (ono što je određeno) osim dova, niti produžuje život osim dobročinstvo". Tirmizi i Albani ga ocjenjuju dobrim iako u senedu hadisa ima slabosti i bliže je da je slab.

S tim da ovaj hadis potvrđuje ono što prenosi Abdullah ibn Omer, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Zaista dova koristi u onome što se desilo i u onome što se nije desilo, pa je na vama Allahovi robovi da dovite". Bilježi ga Hakim a Albani ga ocjenjuje dobrim.

Prema tome, na osnovu ovih hadisa nema smetnje da čovjek dovi kako bi promijenio sudbinu.

S tim da napomenemo da se pod mijenjanjem sudbine ovde misli na to da je Allah, dželle še'nuhu, odredio da će neka osoba doviti i da će se tom dovom promijeniti ono što on misli da mu je sudbina a ne da će on bukvalno sa dovom promijeniti ono što je već određeno. Ve billahi tevfik.

Zadnji put promjenjen četvrtak, 16 Avgust 2012 17:06
mr. Zijad Ljakić

Rođen u Majdanu kod Zavidovića 08.05.1971.god. od oca Sefira i majke Šahe gdje je odrastao. U istom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 1990. Nakon završetka srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka u Divulje kod Trogira (Hrvatska) gdje ga zatiče rat u Hrvatskoj 1991. u kojem i učestvuje. Nakon odsluženja vojnog roka studira...geodetski fakultet u Sarajevu sve dok ga prisilno ne napušta u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Od 1992. do kraja 1995. aktivnu učestvuje u odbrani BiH u postrojbama Armije BiH.

Rat završava sa oficirskim činom poručnika, tj. kao komandir komandnog voda pri Artiljeriji 318. brdske brigade. Nakon rata studira i završava Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, radi kao vjeroučitelj, a zatim nastavlja studij u Saudijskoj Arabiji gdje je trenutno na postdiplomskom. Oženjen je i ima petero djece.

Davetskim radom se bavi od 1997.god. pa sve do dana danas shodno okolnostima i mogućnostima. Od njegovih autorskih djela je knjiga koja je objavljena pod naslovom "U islamu je odgovor na sva pitanja i sve probleme" a koja uglavnom tretira savremena šerijatska pitanja iz oblasti ekonomije, medicine i raznih drugih oblasti. Redovno održava ljetne šerijatske kurseve i raznorazna predavanja uz istovremeno objavljivanje tekstova na više web stranica koji liječe različita pitanja života muslimana.

E-pošta Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version