ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Ucenje fatihe u namazu - rukn ili vadzib

Ocijeni
(1 Glasaj)

Oko učenja Fatihe u namazu učenjaci četiri mezheba imaju podijeljno mišljenje.

Učenjaci tri mezheba su na stavu da je učenje Fatihe u namazu rukn (temelj) od ruknova namaz bez čijeg učenja namaz nije ispravan, svejedno bio to farz namaz, ili nafila i svejedno bilo to u namazima u kojima se Fatiha uči naglas ili u sebi.

Malikije i hanabile su na stavu da je učenje Fatihe rukn u namazu imamu i onom ko klanja sam van džemata a nije rukn muktediji (ko klanja u džematu).

Dok je kod šafija rukn svima, tj. i muktediji.

Unutar ova tri mezheba postoji razilaženje da je farz učiti Fatihu na svakom rekatu (nekog namaza) ili je dovoljno samo jednom u toku namaza.

Oni svoj stav dokazuju hadisom kojeg bilježe Buharija i Muslim u svojim Sahihima od Ubadeta ibn Samita, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Nema namaza onome ko ne prouči Fatihatel-kitab (tj.Fatihu)".

Dok hanefije smatraju da je učenje Fatihe jedan od vadžiba namaza a ne rukn namaza bez kojeg namaz nije ispravan. A rukn namaz bez kojeg kod njih namaz nije ispravan je učenje ajeta iz Kur'ana. Ovo dokazuju sa riječima Uzvišenog: "Učite ono što vam je lahko od Kur'ana" (El-Muzemmil, 20).

Pod ajet iz Kur'ana se podrazumijeva kod Ebu Hanife nešto iz Kur'ana a najmanje od toga je (teoretski gledano) šest harfova, poput riječi Uzvišenog: "Lem jelid" (El-Ihlas, 3).

Dok Ebu Jusuf i Muhammed ibn Hasen Eš-Šejbani smatraju da je najmanje što se uči iz Kur'ana a sa čim je namaz ispravan tri kratka ajeta ili jedan dugi ajet.

Stav malikija i hanabila je najbliže ispravnom, a Allah zna najbolje. Ve billahi tevfik

Zadnji put promjenjen petak, 07 Septembar 2012 21:56
mr. Zijad Ljakić

Rođen u Majdanu kod Zavidovića 08.05.1971.god. od oca Sefira i majke Šahe gdje je odrastao. U istom gradu završava osnovnu i srednju školu. Godine 1990. Nakon završetka srednje škole odlazi na odsluženje vojnog roka u Divulje kod Trogira (Hrvatska) gdje ga zatiče rat u Hrvatskoj 1991. u kojem i učestvuje. Nakon odsluženja vojnog roka studira...geodetski fakultet u Sarajevu sve dok ga prisilno ne napušta u aprilu 1992. zbog ratnih dejstava. Od 1992. do kraja 1995. aktivnu učestvuje u odbrani BiH u postrojbama Armije BiH.

Rat završava sa oficirskim činom poručnika, tj. kao komandir komandnog voda pri Artiljeriji 318. brdske brigade. Nakon rata studira i završava Islamsku pedagošku akademiju u Zenici, radi kao vjeroučitelj, a zatim nastavlja studij u Saudijskoj Arabiji gdje je trenutno na postdiplomskom. Oženjen je i ima petero djece.

Davetskim radom se bavi od 1997.god. pa sve do dana danas shodno okolnostima i mogućnostima. Od njegovih autorskih djela je knjiga koja je objavljena pod naslovom "U islamu je odgovor na sva pitanja i sve probleme" a koja uglavnom tretira savremena šerijatska pitanja iz oblasti ekonomije, medicine i raznih drugih oblasti. Redovno održava ljetne šerijatske kurseve i raznorazna predavanja uz istovremeno objavljivanje tekstova na više web stranica koji liječe različita pitanja života muslimana.

E-pošta Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Prijavi se pa komentiraj

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version