ISLAMIKA

Switch to desktop Register Login

Sura Fatiha kao kljuc Kur'ana

Ocijeni
(0 glasova)

Bismillahir-Rahmanir-Rahim

Neka je hvala Allahu subhanehu ve te’ala koji je svjetlom Svoje knjige osvijetlio tamu dunjalučkog mraka, koji je s njom uputio zalutala srca, pa ih učinio spokojnim i smirenim u dušama iskrenih vjernika. Neka je najbolji salavat i selam na onoga koji je poslat kao milost svim svjetovima, čije su riječi i djela naš uzor na ovoj prolaznosti. Neka je mir i spas na njegovu časnu porodicu i ashabe radijallahu anhum, ali i na sve one koji koračaju njihovim putem, žive islam i upućuju druge ka uputi sve do Sudnjeg dana. Zaista je najbolji govor Allahov subhanehu ve te’ala govor, a najbolja uputa je uputa Njegova Poslanika sallallahu alejhi ve sellem. Najgore stvari su novotarije u vjeri, a svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi ka vatri. O vi, koje je Allah subhanehu ve te'ala odabrao Svojim robovima i pomagačima Njegove vjere!Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu!

Sura Fatiha kao kljuc Kur'ana Sura Fatiha je objavljena u Mekki i ima sedam ajeta. Peta je po redoslijedu objave. U cemu je tajna sure Fatiha? Zbog cega njome pocinje Mushaf? Zbog cega je nazvana imenom Ummul-Kitab i Ummul-Kur'an (Majka Knjige i Majka Kur'ana)? Zasto je dnevno proucimo najmanje sedamnaest puta? Zasto namaz nije ispravan bez njenog ucenja?
Znacaj ove sure
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao jednom ashabu: „Hoces li da te poducim najvelicanstvenijoj suri u Kur'anu?" Ashab upita: „Koja je to sura, Allahov Poslanice?" Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prouci: „Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog..." uceci tako do kraja sure.
Uzviseni, objasnjavajuci velicanstvenost Kur'ana u suri Hidzr, kaze:
„Mi smo ti objavili sedam ajeta, koji se ponavljaju, i Kur'an velicantveni ti objavljujemo" (El-Hidzr, 87)
Sedam ajeta koji se ponavljaju su ajeti sure Fatihe.
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, jer rekao:. „Tako mi Onoga u cijoj je ruci moja dusa, Allah nije objavio ni u Tevratu, ni u Indzilu, ni u Zeburu nesto slicno Fatihi." (Imam Ahmed)
Imena Fatihe
Zbog svoje velicanstvenosti i uzvisenosti, nazvana je mnogobrojnim imenima. Evo nekih: Majka Kur'ana, Sedam ajeta koji se ponavljaju, Dovoljna i Neovisna, (zbog toga sto je neovisna od drugih, a druge sure ovise o njoj). Ona vjerniku daje svjetlo koje mu obasjava zivot. Pruza mu bozansko dobro koje ispred vjernika zatvara vrata smutnji, a otvara milosti. U cemu se ogledaju tajne i velicine ove sure koju uce mnogi muslimani, ali ne razumiju njeno znacenje i poruke?
U njoj je srocen Kur'anski cilj
Jedna od tajni Fatihe jeste obuhvatanje svih znacenja Kur'ana, satkanih u ovih sedam ajeta. Kako to? Podjimo zajedno da provedemo divne trenutke uz prvu kur'ansku suru!
Kur'ansko kazivanje potencira tri stvari koje traze od vjernika da ih izvrsavaju:
* Akaid (u Koga vjerujemo),
* Ibadet (kako obozavamo Onoga u Koga vjerujemo),
* Zivotni put (to je put koji je Allah, dz.s., odabrao za nas).
Kur'an prvenstveno poziva u ispravno vjerovanje, tj. da vjerujes u Allaha, dz.s., ispravnim vjerovavnjem, postavljenim na zdravim temeljima. Zatim poziva ispravnom ibadetu i robovanju, te uspostavi Allahovih zakona. Ali, ibadet, sam po sebi, nije dovoljan, jer je islam potpun i savrsen zivotni put i program.
Sura Fatiha obuhvata sva ova tri aspekta i znacenja Kur'ana. Kada je rijec o vjerovanju (akaidu) Fatiha veli:
„Tebe, Allaha, Gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog..."
Tevhid – vjerovanje u Allahovu jednocu i u Sudnji dan, su dva osnovna principa vjerovanja jednog muslimana. Potencirajuci ibadet, Uzviseni kaze:
„Tebe obozavamo i od Tebe pomoc trazimo!"
O zivotnom putu Milostivi veli:
„Uputi nas na Pravi put, na put onih kojima si milost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali!"
Sve ostale kur'anske sure, nakon Fatihe, bave se ovim istim aspektima. Neke objasnjavaju vjerovavnje, tumace znacenje rijeci: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom, Gospodaru Dana sudnjega... ili govore o ibadetu i nacinu robovanja Allahu: „Tebe obozavamo i od Tebe pomoc trazimo!"
Ili kazuju o putevima na Zemlji, o putevima nasilnika i propalih naroda te o putevima spasenih. U Kur'anu cemo procitati puno ajeta koji objasnjavaju znacenje Allahovih rijeci: „Uputi nas na Pravi put".
Temelji islama
Ova sura govori o temeljima islama, objasnjavajuci njihova bitna znacenja:
Allahove blagodati: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova."
Iskrenost: „Samo Tebe obozavamo", sto znaci: samo Tebi, Gospodaru nas, ibadet cinimo, nikog drugog, osim Tebe, ne obozavamo, niti pomoc od ikoga drugog trazimo: „Od Tebe pomoc molimo..."
Trazenje dobrog drustva: „Uputi nas na Pravi put, na put onih kojima si molost Svoju darovao"
Upozorenje na lose drustvo: „... a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali!"
Allahova lijepa imena, sa posebnim apostrofiranjem imena Milostivi i Samilosni, jer je najsnaznija veza naseg Gospodara sa nama ljudima – milost. Zbog toga se u ovoj suri dva puta spominju rijeci Milostivi i Samilosni.
Ustrajnost na Pravom putu: „Uputi nas na Pravi put..."
Vjerovanje u Ahiret i pripremanje za edzel: „...Gospodar dana Sudnjega ... i ajet „Uputi nas na Pravi put..."
Vaznost dove i pravila ucenja dove, jer se ova sura zavrsava dovom;
Nas ummet je jedan ummet. Dok ucis Fatihu primjetit ces da su oblici svih rijeci u mnozini. Covjek ih tako izgovara cak i kada klanja sam u svojoj sobi. Namaz mu ne bi bio ispravan ako bi rekao: Samo Tebe obozavam i od Tebe pomoc trazim, ili ako bi rekao: Uputi me na pravi put. Sve ove rijeci mora kazati u mnozini: Uputi nas... Samo Tebe obozavamo... Od Tebe pomoc trazimo... Primjecujemo, dakle, da su ove konstrukcije upotrijiebljene u mnozini, s ciljem da covjek bude svjestan cinjenice da je on dio jedinstvenog ummeta i da nije sam u vasioni.
Kultura ponasanja prema Uzivsenom Allahu
Vazno je istaci da Fatiha uci covjeka nacinima ophodjenja prema Gospodaru. Podijeljena je na dva dijela. U prvom je zahvala i velicanje Allaha, a u drugom dova.
Velicina i zahvala Allahu su sadrzani u ajetima: „Tebe, Allaha, gospodara svjetova, hvalimo, Milostivog, Samilosnog, Vladara Dana sudnjeg, Tebe obozavamo i od Tebe pomoc trazimo!"
Nakon ovih ajeta slijedi dova: „Uputi nas na Pravi put, na put onih kojima si molost Svoju darovao, a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali!"
Interesantno je primjetiti da je broj harfova spomenutih u prvom dijelu sure, koji velica i hvali Allaha, identican broju harfova iz drugog dijela, u kom je dova.
Ona poducava covjeka ophodjenju prema Allahu. Kada covjek hoce prouciti neku dovu, prvo treba zahvaliti Allahu, velicati Ga, zatim donijeti salavat i selam na Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a tek onda moliti za ono sto zeli. Takva dova ce, uz Allahovu dozvolu, biti primljena.
Ucenjem Fatihe otvaras vrata najvisih pocasti, jer je to razgovor sa Uzvisenim Allahom. Zbog toga se u hadisi-kudsiju prenosi:
„Podijelio sam namaz izmedju Sebe i Svoga roba na dva dijela. Kad Moj rob kaze: 'El-hamdulillahi Rabbil-alemin!' - Allah, dz.s. odgovara: 'Moj rob Mi zahvalu izrice!' Kad rob kaze: „Er-rahmanirRahim' – Allah, dz.s., odgovara: 'Pohvalu Mi izrice Moj rob!' Kad kaze: 'Maliki jevmid-din!', Allah, dz.s., odgovara: 'Velica Me Moj rob!' Kad kaze: 'Ijjake n'abudu ve ijjake nestein!' – Allah, dz.s., odgovara: 'Ovo je izmedju Mene i Moga roba, a robu pripada ono sto bude trazio.' Kad rob kaze: 'Ihdines-siratal-mustekim.

..veleddallin!' –Allah, dz.s. kaze 'Ovo pripada Mome robu, i Ja cu mu dati ono sto bude trazio!'"
Osjetit ces da svaki put kada proucis ovu suru, Allah uslisava tvoju dovu. Pocast koju dobijas ucenjem ove sure, podsjetit ce te na Uzvisenog Gospodara i bit ce ti dovoljna za uslisanje molbe, iako nisi dosao ni sa cim novim niti si ista posebno ucinio. On, Uzviseni, zasluzuje hvalu!
Omerova pronicljivost
Omer ibn Abdul-Aziz, r.a., bi ucio Fatihu ajet po ajet. Nakon svakog proucenog ajeta bi napravio pauzu. Upitan o tome, odgovorio je: „Uzivam u odgovoru mog Gospodara."
Kada bi covjekovo srce osjetilo da mu Uzviseni odgovara nakon svakog proucenog ajeta, poletjelo bi od silne radosti.
U sebi objedinjuje najbolje
Jesmo li zajedno osjetili pravi smisao, vaznost i znacenje ove sure? Ibn Kajjim kaze: „Allah je objavio 104 knjige. Znacenje svih ovih knjiga sabrao je u tri: Tevratu, Indzilu i Kur'anu. Znacenje ove tri sabrao je u Kur'anu, a znacenje citavog Kur'ana sabrao je u Fatihi u ajetu „Samo Tebe obozavamo i samo od Tebe pomoc molimo".
Ovaj ajet je podijeljen na dva dijela i svaki je nuzni dio islama: prvi dio je ibadet ili praktikovanje rijeci: Samo Tebe obozavamo..., a drugi dio je koriscenje svega onoga sto je Allah na Zemlji stvorio na putu postizanja uspjeha na Zemlji, naravno, slijedeci pri tom Allahove propise. Ashabi su ove ajete dobro shvatili i primjijenili u svojim zivotima. Predvodili su covjecanstvo i uspjeli na ovom i Buducem svijetu.
Cesto vidimo neke muslimane kako sprovode prvi dio ajeta: Samo Tebe obozavamo..., ali svode islam samo na ibadet i obredoslovlje. Isto tako, vidimo i Zapad kako je u svom zivotu sproveo dio ajeta: „Od tebe pomoc trazimo..., pa je potcinio sve resurse na Zemlji njenom upravljanju i izgradnji. Islam naredjuje ravnomjernost i harmoniju izmedju ova dva aspekta. Fatiha o ovome jasno i nedvosmisleno govori.
Kljuc Kur'ana
Zbog cega je ova sura nazvana Fatihom? Neki kazu da je zbog toga sto se njome otpocinje Kur'an. Medjutim, drugi kazu da je stoga sto je ona kljuc Kur'ana i njegovih znacenja. Njome pocinju sve kur'anske sure. U njoj su pohranjene kur'anske riznice. Kada bi covjek razumio Fatihu, bile bi mu jasne i sve ostale kur'anske sure. Jedna od kur'anskih ljepota je i ta sto su sve sure medjusobno povezane ciljem i znacenjima. To uocavamo izmedju svake dvije sure, sto nije slucaj sa Fatihom. Koju god suru da proucimo nakon Fatihe, vidjet cemo potpunu povezanost sa njom. Zbog toga i pocinjemo namaz njome, da bi potom ucili drugu suru i nalazili potpuni spoj te dvije sure.
Dvije sure tumace dvije rijeci
Posmatrajmo vezu izmedju Fatihe i dvije sure koje dolaze nakon nje u Kur'anu: sura El-Bekare i Ali Imran.
Uzviseni u Fatihi kaze: „Uputi nas na pravi put..."
Na pocetku sure Bekare, Uzviseni kaze: „Ova Knjiga, u koju nema nikakve sumnje, uputstvo je svima onima koji se budu Allaha bojali."
Prvi ajeti sure Bekare ukazuju da ce Allahove rijeci: „Uputi nas na Pravi put... biti razjasnjene upravo u njoj. Kako? Procitaj ajet: „... a ne onih koji su protiv sebe srdzbu izazvali, niti onih koji su zalutali!" Cilj i teme sura su povezane, sto osjecamo pazljivim proucavanjem ove dvije sure.
Milost svim svjetovima
Citajuci ovu suru, vidimo da se u njoj dva puta ponavljaju rijeci Milostivi i Samilosni. Prvo ponavljanje je u bismilli: „ U ime Allaha Milostivog, Samilosnog", a drugo u ajetu: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom i Samilosnom. Ovi ajeti u nama bude osjecaj Allahove milosti, koja obuhvata dunjaluk i Ahiret.
Imena Er-Rahman i Er-Rahim slijede odmah nakon ajeta: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova". Svi svjetovi i dunjaluk krecu se miloscu naseg Gospodara. Nakon Milostivi i Samilosni dolazi ajet: „Vladar Dana sudnjega", sto ukazuje da ce se i Sudnji dan dogoditi uz Allahovu milost.
Ova sura daje smiraj covjeku i uvjerava ga da se sve u vasioni bazira na milosti, te da je osnova veze covjeka i Allaha – milost.
Svjetovi...ljudi...
Rijec svjetova, takodjer, ima specificno znacenje. Prva kur'anska sura pocinje ajetom: „Hvala Allahu, Gospodaru svjetova..." Dok se poslednja zavrsava: „...od dzina i od ljudi."
Dakle, Mushaf pocinje pominjanjem svjetova a zavrsava spominjanjem ljudi. To nas upucuje da Kur'an nije namjenjen samo muslimanima, vec on je uputa cijelom covjecanstvu.
Lahak plijen
Fatiha ima i nekih osobenosti karakteristicnih samo za nju. U sebi ne sadrzi teska tedzvidska pravila te je pravilno moze uciti vecina ljudi, bilo da govore arapskim jezikom ili ne.
Fatiha je pasos koji covjeka uvodi u dubine shvatanja i razumjevanja Kur'ana. Ona je licna karta koja omogucava covjeku da se u potpunosti okrene i osami sa Allahom. Ali kako da u namazu budemo skruseni i osjetimo sve ovo o cemu smo do sada govorili ?
Vaga skrusenosti
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaze: „Covjek ima od namaza onoliko koliko u njemu bude prisutan svojim razumom." Zelis li da klanjas namaz, a da od njega imas samo polovinu, cetvrtinu ili osminu? Hajdemo zajedno prouciti Fatihu i razmisliti o njenim ajetima i porukama! Ako budes htio klanjati ali ne mognes postici dovoljan stepen skrusenosti, onda se prisjeti da ima puno blagodati koje ti je Allah darovao i namaz ce ti biti ispunjen skrusenoscu. Na svakom rekatu razmisljaj o blagodatima koje ti je Allah podario i budi zahvalan na njima: pocevsi od blagodati vjere islama, preko Kur'ana, slanja Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, pa sve do blagodati imetka, zdravlja, sluha i vida...
„Ako vi budete brojili Allahove blagodati, necete ih nabrojiti." (En-Nehl, 18)
Kada budes ucio ajet: „Milostivog i Samilosnog..." sjeti se Allahove milosti prema Njegovim robovima, koja obuhvata nebesa i Zemlju.
Zamoli Ga za tu milosti i bit ces skrusen u namazu.
Kada budes ucio ajet: „Gospodar Dana sudnjega..." sjeti se Sudnjeg dana i njegovih strahota pa moli Gospodara da ti olaksa njegove tegobe.
Dok budes ucio ajet: "Samo Tebe obozavamo i samo od Tebe pomoc trazimo..." svaki put kada izgovoris rijec Tebe, ojseti iskrenost koja se iznova radja u tvom srcu i budi svjestan da samo Allah zasluzuje da bude obozavan i da samo od Nega treba pomoc traziti, pa ces biti skrusen u svom namazu.
Ovi plemeniti ajeti u sebi objedinjuju znacenje svih prijasnjih Allahovih objava, zato nemoj preko njih prelaziti tek onako, vec ih ucini temeljom svog zivota i svaki put, kada ih proucis, iznova probudi njihov smisao u svom srcu.
Dok ucis ajet: „Uputi nas na Pravi put..." budi svjestan da te niko, osim Allaha, ne moze uputiti na put dunjaluka niti na put Ahireta i na njima ucvrstiti. Tada se povecava tvoja blizina Allahu, povecava se nada u Njegovu milost i strah od Njegove kazne sto rezultira skrusenoscu u namazu.
Ostani u njihovoj blizini
Dok uscis ajet: „Na put onih kojima si blagodati Svoje darovao..." sjeti se onih koje je Allah obasuo svojim blagodatima prije tebe. Na primjer, sjeti se na prvom rekatu Ibrahima a.s., Adema a.s., Nuha a.s., poslijednjeg poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, i moli Allaha da te uputi njihovim putem. Na drugom rekatu sjeti se velikana poput Ebu Bekra, Omera i drugih velikih ashaba. Na trecem se sjeti velikih heroja islama poput Salahuddina i drugih. Na cetvrtom se sjeti ljudi, vjernika sa kojima zivis i svog ispravnog i dobrog prijateljstva, i moli Allaha da te u tome ucvrsti.
Dok budes ucio: "A ne na put onih na koje si se rasrdio, niti na put onih koji su zalutali," sjeti se neprijatelja islama i nevjernika, koji se bore protiv islama u svim vremenima, koji su se okrenuli od Pravog puta i otisli u zabludu, pa se Allah na njih rasrdio.
Ovaj veliki broj obnovljenih znacenja Fatihe budi u umu citaoca hiljade slika lijepih primjera iz proslosti i sadasnjosti, a isto tako podsjeca na hiljade losih primjera, sto mu, iz namaza u namaz, povecava skrusenost, priblizava ga Allahu i pomaze u slijedjenju plemenitog serijata. Sve ovo cini nas namaz zivim i dinamicnim.
Kljuc razumijevanja Kur'ana
Brate, sestro, sura Fatiha je tvoja licna karta i kljuc razumjevanja Kur'ana.
Nakon sto smo upoznali velika znacenja ove sure i otkljucali vrata razumjevanja i shvatanja, zivimo sa Allahovom Knjigom, njenim ajetima i propisima i istrazujmo njihovu povezanost.
Iz knjige: „Riznica kur'anskih mudrosti", autora Amr Halida

Zadnji put promjenjen nedjelja, 08 Novembar 2009 06:44
Prijavi se pa komentiraj

Preporučujemo da sadržaj koristite ka pozivanju Allahu t.v.t.

Vrh Desktop version